EN - Tench tells the story of Jonathan, an introverted and kind-hearted young man. He returns from jail to the coastal village where he lives with his mother. They don’t talk about the cause of his absence. In the house next door, a mother and her 10-year-old daughter have moved in. One day, Jonathan returns from a trip to the dune ponds with a wounded tench, a fish of the cyprinid family. The girl comes over to admire the fish. They start to seek out each other’s company more often and develop a close friendship. But Jonathan is struggling with his own desires.

NL - Jonathan, een introverte, zachtaardige man van 25 jaar keert na lange tijd terug naar zijn vertrouwde dorp waar hij met zijn moeder en zijn oude hond Mick samenleeft. Zijn moeder is gelukkig dat haar zoon weer thuis is. Ook Jonathan is blij terug te zijn. Over de reden van zijn afwezigheid reppen ze met geen woord. Jonathan wil er niet over praten. Hij heeft het uit zijn hoofd verbannen. Wat hij wel weet, is dat hij koste wat het kost een goed mens wil zijn. De wijk waar hij woont, ligt er desolaat bij. De buurt wordt gerenoveerd en daarom hebben de meeste bewoners hun intrek al genomen in een nieuwbouwwijk aan de andere kant van het dorp. Alleen bij de buren is er beweging. Daar wonen een moeder en haar dochtertje van 10. De vrouw werkt lange uren en laat het kind aan haar lot over.

Thuis legt Jonathan zichzelf een strikt kader op. Hij werkt hard en is plichtsbewust, houdt zich steeds aan de regels. Overdag werkt hij in de visfabriek en 's avonds helpt hij zijn moeder met het huishouden. Ze moeten alles nog inpakken, want ook zij gaan binnenkort verhuizen. Jonathan zoekt contact met een vrouw die ook in de visfabriek werkt. Hij trekt een tijdje met haar op, maar het lukt hem niet een echte relatie te beginnen. We komen te weten dat Jonathan een tijdje in voorhechtenis heeft gezeten. Hij is echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Contact met het meisje blijft niet uit. Zij is dol op Jonathans hond Mick en van zodra ze kan, komt ze het dier knuffelen. Jonathan houdt haar aanvankelijk op afstand, maar het meisje heeft verder niemand en zoekt toenadering. Als Jonathan van een uitstap naar de duinmeertjes terugkeert met een gekwetste zeelt (een vis uit de karperfamilie) vinden ze elkaar. Het meisje komt op bezoek om de vis te bewonderen in het aquarium.

Als het duidelijk wordt voor Jonathan dat het meisje altijd alleen gelaten wordt, gaat hij zich over haar ontfermen. Hij heeft met haar te doen en ze zoeken steeds vaker elkaars gezelschap op. Het eenzame meisje vindt geborgenheid bij Jonathan. Hij kookt voor haar en ze delen een liefde voor dieren. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen beiden. Hij wordt een beetje de vaderfiguur die ze zo hard mist. Zo kan het meisje niet zwemmen en Jonathan leert het haar. Maar dan krijgt Jonathan slecht nieuws. Op zijn werk wordt hij ontslagen en de vis gaat zienderogen achteruit. Jonathan wankelt uit zijn evenwicht. De verhuis staat voor de deur. Hij zal moeten afscheid nemen van het meisje. Hij wil helemaal niet weg uit de wijk.

Info

Title Tench
Original title Muidhond
Original language Dutch
Status In production
Production Majority Flemish
Category Features
Genre Drama
Year 2019
World première / first public presentation 2018-07-05

Credits

Cast Tijmen Govaerts, Julia Brown, Ina Geerts, Line Pillet
Photography Richard Van Oosterhout
Editing David Verdurme
Sound Thomas Grimm Landsberg
Art director Vincent de Pater
Costume Manon Blom
Makeup Scarlet Kraidy
Music John Parish

Technical specs

Running time film 89'
Release format DCP
Aspect ratio 1:185
Sound format Stereo Dolby Digital
Colour Colour

Partners

Supported by Flanders Audiovisual Fund, Nederlands Filmfonds, Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel
Production partners Key Film, Versus Production
Tax shelter partners Belga Film Fund

There are no related news articles.

You must be logged in to view the press kit. Login

Don't have an account? Register

Last edited on 11 November 2018

Short info

Director Patrice Toye
Producers Antonino Lombardo
Writers Patrice Toye, Peter Seynaeve
Contact

Prime Time
Antonino Lombardo
Potaerdegatstraat 18a
1080 Brussels
Belgium
T +32 2 469 1700
info@prime-time.be
www.prime-time.be

Sales


Preferential partners