EN - Paul Panda Farnana was the first Congolese to have been awarded a diploma in higher education in Belgium at the beginning of the 20th century. Appointed as an agronomist, he returned to the Congo as the first Belgian civil servant with black skin but was subjected to apartheid. He returned to Belgium in 1914 and, when war was declared, enlisted as a volunteer. He was captured and taken back to Germany where he was held until the liberation in 1918.

Through his life and pamphlets, the film proposes a humanist reflection on the struggles carried out by Panda Farnana until his death at the age of 42, poisoned by the people of his own village.

NL - Opgevoed door Louise Derscheid, een Belgische alleenstaande vrouw en kunstenaar, wordt Paul Panda Farnana de eerste Congolees die een diploma behaalt van het Hoger Onderwijs in België in het begin van de 20ste eeuw. Als gediplomeerd agronoom keert hij naar Congo terug en wordt er de eerste Belgische ambtenaar met een donkere huidskleur. Hij wordt er echter het slachtoffer van een ware apardheid. De onophoudelijke pesterijen dwingen hem aan al zijn taken te verzaken. Hij keert  als een gebroken man terug naar België in 1914, waar hij zich bij het uitbreken van de oorlog aanmeldt als vrijwilliger. Hij wordt gevangen genomen en blijft krijgsgevangen in Duitsland tot de bevrijding in 1918.

De jaren in Congo en in krijgsgevangenkamp hebben Panda Farnana’s politieke geweten gescherpt: hij wil de levensomstandigheden van zijn landgenoten verbeteren. 10 jaar lang gaat hij al zijn energie steken om gelijke rechten te beijveren voor blanken en zwarten via het onderwijs en ook door de responsabilisering van de oversten. Dit onder aanhoudende giftige aanvallen van de koloniale pers.

Met Panda verkennen we alles waar hij voor vecht: het opheffen van gedwongen arbeid, het belang van een opleiding die los staat van iemands religieuze overtuiging, de toegang voor zijn zwarte landgenoten tot de koloniale beslissingsorganen en tot internationale vertegenwoordiging, een elementair respect voor de mensenrechten. Panda Farnana is de enige Afrikaan die werd uitgenodigd deel te nemen aan het 1ste Nationaal Coloniaal Congres in Brussel, dat het onrecht wil rechtzetten dat de politiek van Leopold II aan de kolonie heeft berokkend. Hij werkt samen met de Afro-Amerikaan W.E.B. DuBois bij de organisatie van het Pan-Afrikaans Congres in Brussel in 1921.

Bij het lezen van zijn teksten en correspondentie ontdekken we dat Panda Farnana de vinger legt op de structurele zwakheden van de belgische kolonie: de noodzaak van basis onderwijs, het schrijnend tekort in responsabilisering van de lokale bevolking, de hierarchie tussen blanken en zwarten etc. Panda Farnana’s scherpe analyse lijkt wel een blauwdruk te zijn voor de schrijnende problemen waar Congo ook nu nog na zijn onafhankelijkeid onder gebukt loopt.

Info

Title Panda Farnana, A Disturbing Congolese
Original title Panda Farnana, een Congolees die stoort
Original language Dutch
Status Completed
Production Majority Flemish
Category Docs
Year 2011
World première / first public presentation 2011-07-29

Credits

Cast Mwanza Goutier
Photography Antoine Meert
Editing Anne Christophe
Sound Ludovic van Pachtebeke
Art director Françoise Hardy
Music Cyril Orcel

Technical specs

Running time film 55'
Release format HDcam
Other available formats Beta Digit
Aspect ratio 16/9
Colour Colour

Partners

Production partners Memento Production
Tax shelter partners Lotus Bakeries

There are no related news articles.

You must be logged in to view the press kit. Login

Don't have an account? Register

Last edited on 3 October 2014

Short info

Director Françoise Levie
Producers Anna Van der Wee
Writers Françoise Levie, Ellen Meiresonne
Contact

Wild Heart Productions
Anna Van der Wee
Onze Lieve Vrouw van Vaakstraat 24
1000 Brussels
Belgium
T +32 2 450 6000
anna@wildheart.be
www.wildheart.be

Sales

Memento Production
Francoise Levie
13 Chemin Pecrot
Nielles 1400
Belgium
T +32 476 35 80 13
flevie@mementoproduction.be
www.mementoproduction.be

Preferential partners