EN - Tracking the Subject is an audiovisual 360°-surround installation that sets out to confront the audience with the sensorial memories of migrants experienced during their ‘illegal’ journey towards Western Europe. The work presents a subjective counter narrative of the human being, too often lost and left invisible in both quantitative and trauma-reductive media perspectives. As a point of departure, the work draws on in-depth interviews with five people about their journey to Western Europe. The majority of the video recordings were shot along the refugee-route in South Eastern Europe with a panoramic surround camera. The sensorial impressions are given shape through different audiovisual registers: documentary footage, re-enactments and CGI.

NL - Tracking the Subject is een 360° surround audiovisuele installatie die het publiek onderdompelt in de zintuigelijke herinneringen van vluchtelingen aan hun illegale vlucht naar het westen. Het werk geeft de mensen langsheen deze routes een eigen stem, een eigen articulatie, al te vaak verdrongen door kwantitatieve of trauma-reductieve perspectieven in de conventionele media. Het script voor Tracking the Subject vertrok vanuit herhaaldelijke diepte-interviews met vijf deelnemers waarin zij getuigden over hun zintuiglijke herinneringen aan hun routes naar West Europa. De 360° immersieve installatie wordt vergezeld van een publicatie met de transcripties van geselecteerde interviewfragmenten en plaatst zo de getuigenissen van de deelnemers in directe relatie tot hun audiovisuele vertaling. De meederheid van de beeldopnames werd gemaakt met een panoramische surround-camera langsheen de vluchtelingenroute in het zuidoosten van Europa. De zintuiglijke indrukken van de getuigenissen worden vertaald door middel van verschillende audiovisuele registers: documentaire, re-enactment en CGI-beelden.

In overeenstemming met de beeldregisters beweegt ook het surround-sound-design van Adam Asnan van synchrone registratiegeluiden tot volledig geconstrueerde soundscapes. Balancerend tussen een cinematografische en een Virtual Reality-ervaring, onderzoekt de installatie een nieuwe narratieve vorm door zich de VR-technologie toe te eigenen en haar te bevragen. Door de virtuele ervaring van de immersieve omgeving terug in een materiële 360° opstelling te plaatsen, creëert dit een meerlagige ervaring waarin de grenzen tussen het reële en het virtuele, het persoonlijke en het collectieve, de intieme en de sociale sfeer vervagen. In het werk probeert de toeschouwer zich alsmaar te positioneren tussen de rol van participant en observant. Een wisselend en onzeker perspectief dat hem uitnodigt om zijn eigen standpunt over de huidige discours betreffende migratie te bevragen.

Info

Title Tracking the Subject
Original title Tracking the Subject
Status Completed
Production Majority Flemish
Category Experimental
Genre Transmedia artwork, audiovisual installation
Year 2018
World première / first public presentation 2018-06-30

Credits

Photography Aïlien Reyns
Editing Aïlien Reyns
Sound Adam Asnan
Production assistant Céline Pourveur
Assistant to the director, floor manager, communication, distribution Marius Packbier

Technical specs

Running time film 133'25''
Release format QT
Other available formats MPEG-4
Aspect ratio 6:1
Sound format Surround
Colour Colour

Partners

Supported by GC De Markten, Argos vzw, Globe Aroma, Meeting vzw
Production partners Filmwerkstatt Münster

There are no related news articles.

You must be logged in to view the press kit. Login

Don't have an account? Register

Last edited on 8 June 2018

Short info

Director Aïlien Reyns
Producers Aïlien Reyns
Writers Aïlien Reyns
Contact

TRIPOT
Aïlien Reyns
Drootbeekstraat
1020 Brussels
Belgium
T +32 488 381 252
ailien_reyns@hotmail.com
info@tripot.org
www.tripot.org

Sales

Website www.tracking-the-subject.org
Preferential partners